Cel mai probabil vei muri de cancer, dacă trăiești într-una din aceste țări
Sigur că am vrea să știm când murim și, mai ales, de ce o să murim. Conform unei cercetări recente, un răspuns poate fi oferit, chiar dacă nu-i chiar cel dorit. Astfel, locuitorii anumitor țări sunt predispuși să moară de cancer. De cealaltă parte, infarctul a ajuns o cauză principală a deceselor.
În țările dezvoltate, moartea din cauza unei forme sau alta de cancer a ajuns în vârful clasamentului. Ar putea ocupa primul loc şi în topul mondial al mortalităţii în următoarele decenii. Asta dacă tendința actuala continuă în același ritm. În aceste țări, cancerul ucide de două ori mai multe persoane decât maladiile cardiovasculare.
De ce această comparație? Deoarece, la nivel mondial, maladiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul adulţilor de vârstă mijlocie (40% din total). De exemplu, în 2017, dintr-un total de 55 de milioane de decese înregistrate la nivel mondial, 17,7 milioane au fost provocate de maladii cardiovasculare, conform Mediafax. Printre acestea se numără insuficienţa cardiacă, angina pectorală şi infarctul.
Există și un beneficiu de-a trăi în țările dezvoltate. Astfel, numărul persoanelor diagnosticate cu maladii cardiace a scăzut foarte mult în ultimele decenii. Asta și pentru că au scăzut costurile tratamentelor cu statine pentru reglarea nivelului de colesterol. Totodată, medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale sunt mai accesibile.
În ce țări a fost derulată această cercetare
Ţările monitorizate au fost: Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaysia, Pakistan, Palestina, Filipine, Polonia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Suedia, Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Zimbabwe.
La nivelul lui 2017, cancerul a fost a doua cea mai întâlnită cauză de deces la nivel global, cu 26% din morţi. Însă, pe măsură ce cazurile de maladii cardiace scad, cancerul ar putea deveni principala cauză de deces la nivel mondial. Verdictul acesta a fost dat de Gilles Dagenais, profesor la Universitatea Laval din Quebec, Canada, și unul dintre coautorii cercetării.
Rezultatele arată că numărul mai mare de decese provocate de maladiile cardiovasculare înregistrat în ţările sărace şi în curs de dezvoltare poate fi o consecinţă a unui sistem de sănătate publică deficitar. Dar poate fi și pe fondul alimentație și consumului de tutun, acesta fiind și cel mai accesibil viciu după alcool.